Mobile App NU.nl tapt helemaal geen privédata af!

Categorie: Mobile Geplaatst op: 26 Nov, 2012
nu

Afgelopen weekend stond er in het Parool artikel dat apps zoals NU.nl data zouden lekken en misbruik maken van privedata!
Artikel uit het Parool is hier te vinden:

Dat is helemaal niet het geval!

Brechtje de Leij van Sanoma, productmanager Mobile van Nu.nl heeft hierover een topartikel geschreven!

Hieronder het artikel van Brechtje de Leij:

Privacy – Power to the people!

Na een Internet prijs winnende scriptie (gebaseerd op oude gegevens), en daaropvolgende kranten artikeltjes, leek het me goed om in te gaan op “NU.nl lekt privé data” omdat dit zeer zeker niet het geval is.

Hierbij een bericht over wat er precies allemaal in de NU.nl apps gebeurt. Maar bovenal, als lezer heb je bij de NU.nl app alles helemaal zelf in de hand. Mocht je niet weten hoe en wat, dan lees je dat bij deze hier. Its all in your own settings!

Locatie

Wat
Je kunt, als je daar zelf voor kiest, je locatiegegevens met de NU.nl app delen. Je krijgt daar een pop-up voor als je de weerpagina opent, waar je “ja” of “nee” op kunt zeggen. Je krijgt dan een lokaal weerbericht.

Daarnaast wordt je locatie gebruikt om eventueel lokale advertenties te kunnen tonen. Je locatie wordt daarbij meegegeven als de app even verbinding met het advertentiesysteem maakt. Het komt neer op dat de advertentie positie vraagt aan het advertentiesysteem (mOcean): ‘hé, moet ik hier nu een advertentie tonen? Oh, en mocht je iets hebben wat past bij deze locatie, doe me die maar, want we zitten hier in Amsterdam op dit moment’. Je krijgt daardoor een advertentie die beter bij je ‘past’. Deze locatie informatie wordt uiteraard niet ‘opgeslagen’, het wordt alleen even meegegeven als er een advertentie wordt opgehaald. Locatie wil zeggen ‘waar je dan bent’, en heeft verder niets te maken met je adres, of welke andere persoonsgegevens dan ook.

Ook de ‘oude’ NU.nl app werkt met mOcean, en niet, zoals gesteld in de publicaties, met MADS.

Waarom zou je dat willen
Je krijgt dan een lokaal weerbericht op de weerpagina in de NU.nl app.

Daarnaast kunnen de advertenties die eventueel in de app zitten, wat relevanter zijn voor je.

Waarom willen wij het
NU.nl is een helemaal gratis nieuwswebsite, en ook al onze apps zijn gratis voor onze gebruikers. We zijn daarmee helemaal afhankelijk van advertentie inkomsten. Uiteraard proberen we een balans te vinden tussen advertenties en wat voor onze lezers acceptabel is. Met advertenties die relevant zijn, hopen we een beter aanbod te kunnen doen aan onze lezers, en ook een betere propositie te hebben naar onze adverteerders.

Waarom zou je dat niet willen
Als je niet wilt dat er wordt meegegeven waar je je op dat moment begeeft ten behoeve van geo-targetted advertenties.

Wat kun je doen om het uit te zetten
Als je “nee” hebt geantwoord bij de pop-up die vraagt om het delen van je locatiegegevens, dan zit je al goed.

Heb je “ja” gezegd, en wil je dit naar een “nee” omzetten, dan kun je het uitzetten in je settings. De optie daarvoor vind je onder Instellingen > Privacy. Per app kun je aangeven of je locatie geregistreerd mag worden.

Hoe communiceren wij hierover
In de nieuwe NU.nl app (te herkennen aan de naam NU.nl in plaats van NU en aan het account ‘Sanoma Digital’ in plaats van Peperzaken) is er een onderdeel ‘Privacy’ aanwezig waarin wordt uitgelegd dat het verstrekken van persoonsgegevens niet verplicht is, maar dat de gegevens soms wel nodig zijn om bepaalde diensten te verrichten. Er staat ook dat er gegevens met derde partijen worden uitgewisseld. Desalniettemin beseffen we dat dit een ingewikkeld proces is, dat om meer uitleg vraagt aan consumenten. Hier zijn we al mee bezig.

Analytics
De NU.nl app werkt met de nieuwste (beta) SDK van Google, speciaal voor mobiel. Dit geheel en al versleuteld en daarmee anoniem. We meten algemene statistieken over hoe vaak bijvoorbeeld artikelen worden gelezen.

Ad ID

Wat
IPhoneclub legt het mooi uit, bij deze even een (losjes aangepaste) quote: “Apple wil niet langer dat ontwikkelaars UDID’s gebruiken voor advertenties. In iOS 6 zal de UDID (een unieke code, gekoppeld aan je iOS-toestel) niet meer gebruik worden voor dit soort toepassingen. In plaats daarvan kunnen adverteerders gebruik maken van een nieuwe Advertising Identifier. Die is niet gekoppeld aan persoonlijke informatie en is bovendien niet permanent.”

We gebruiken deze Ad ID voor het zogenaamde frequency capping van advertenties. Dit houdt niet veel meer in, dat we daardoor het aantal keer dat je dezelfde advertentie ziet, kunnen beperken.

De gebruiker heeft zelf controle overigens over het mogen gebruiken hiervan. We zijn denk ik één van de eerste apps die netjes Apple’s nieuwe richtlijnen hierover volgen! Veel apps gebruiken namelijk nog steeds de UDID.

Met de UDID is overigens ook niets mis, het is niets meer en niets minder dan een device code, er zitten geen gegevens aan vast over jou als gebruiker, dus geen naam, email adres of welke andere persoonsgegevens dan ook.

Waarom zou je dat willen
De eventueel in de app getoonde advertenties, worden je maar een beperkt aantal keren getoond, en daarna niet meer.

Waarom zou je dat niet willen
Als je er niet van houdt dat er informatie wordt uitgewisseld ten behoeve van advertentiebeperkingen.

Wat kun je doen om het uit te zetten
Je kunt de reclametracking uitzetten via de optie Instellingen > Info > Reclame > Beperk reclametracking. De Ad ID wordt dan niet meer gebruikt!

iCloud

Wat
Om eventjes uit Wikipedia te quoten: ICloud is een reeks gedeeltelijk gratis cloudvoorzieningen van Apple. De dienst werd gelanceerd op 12 oktober 2011. Met iCloud wordt materiaal (zoals contacten, agenda’s en documenten) opgeslagen op een server (“de cloud”). Vervolgens worden deze bestanden gepusht naar apparaten, zoals iPhones, iPads, iPod touchs, Macs en pc’s. ICloud bewaart onder meer muziek, apps, foto’s, contactpersonen, agenda’s en documenten. Als er iets verandert op één apparaat, worden alle andere apparaten automatisch en draadloos bijgewerkt (synchronisatie).

Wij maken in de nieuwe NU.nl app gebruik van iCloud om de iPhone en de iPad app (de nieuwe app is een universele app, één app geschikt voor de iPhone én de iPad) gegevens te laten uitwisselen. Dit doen we, zodat je als lezer een persoonlijke leeservaring hebt, die meeneembaar is van device naar device. Je kunt dus ’s avonds op je iPad doorlezen, waar je overdag met je iPhone bent gebleven. We hebben geen profiel, en de app zelf slaat niets op, we maken handig gebruik van de opslagmogelijkheden van Apple’s iCloud. De leeservaring is “meeneembaar” omdat de apps het volgende onderling uitwisselen:

- Welke artikelen je al hebt gelezen.
o De ‘gelezen’ markering wordt uitgewisseld. Je kunt dus precies zien wat je al hebt gelezen, en doorgaan met nieuws dat je nog niet kent.

- Welke artikelen je hebt bewaard voor later.
o Als je onderweg geen tijd hebt om een artikel uit te lezen dan kun je het via het ‘sterretje’ rechtsboven in de iPhone, en via de link ‘bewaar voor later’ in de iPad, een artikel bewaren om later te lezen.
o Deze artikelen komen in je Lees Later lijst.
o Deze Lees Later lijst wordt onderling tussen de apps uitgewisseld.

- Je persoonlijke nieuwsfilters
o Onderaan in de iPhone, en aan de rechterkant naast een artikel in de iPad, staan trefwoorden die bij een artikel horen. Je kunt deze aantappen, en toevoegen als nieuwsfilter (met al dan niet een gratis push notificatie).
o Onder Mijn Filters staan al je favoriete nieuwsonderwerpen, met al het bijbehorende nieuws erover. Nieuwe berichten over jouw favoriete onderwerpen komen hier meteen in te staan.
o Deze lijst van nieuwsfilters met bijbehorende artikelen wordt onderling tussen de apps uitgewisseld.

- Je voorkeursrubrieken
o Via het uitklapbare menu in de iPhone app, en via de meer lijst van de iPad app, kun je via de knop ‘(menu) wijzigen’ je voorkeursrubrieken instellen.
o Tap op de knop ‘wijzigen’ en versleep de rubrieken naar het bovenste deel van het menu (je kunt 5 voorkeursrubrieken verslepen onder de voorpagina).
o De content van de voorpagina kun je hiermee niet aanpassen, dit is de redactionele keuze van NU.nl en maakt NU echt NU. Met het instellen van je voorkeursrubrieken bepaal je wat je de volgorde is van het swipen. Het swipen vanaf de voorpagina van rubriek naar rubriek, gaat namelijk eerst langs al je voorkeursrubrieken. Met één swipe van de voorpagina ben je dus bij je favoriete rubriek.
o De apps wisselen deze voorkeursrubriek instelling ook uit (dit is iets minder instant dan de andere uitwisselingen, omdat we niet middenin een sessie allerlei dingen willen laten verspringen).

Waarom zou je dat willen
Omdat je het handig vindt dat de app, onafhankelijk van het door je gebruikte device (iPhone of iPad) je een persoonlijke leeservaring biedt (zie boven).

Waarom zou je dat niet willen
Als je het niet prettig vindt om informatie te laten opslaan in iCloud.

Wat kun je doen om het uit te zetten
In de app zelf behoor je het schuifje iCloud te kunnen uitzetten via het profiel icoontje – iCloud. Ik hoor van gebruikers wel eens dat dit ‘terugspringt’, in de volgende update van de app (verwacht medio december) is dit opgelost.

Je kunt in de instellingen van je telefoon zelf iCloud uitzetten, door naar je Instellingen te gaan. Het pad is Instellingen – iCloud – Documenten/gegevens – Schuifje op ‘uit’ zetten.

Mochten jullie hier nog vragen over hebben, dan hoor ik het graag. Hoop dat dit duidelijk maakt wat er gebeurt, waarom, en hoe je zelf de controle hier over kunt uitoefenen!