Spotify te populair!?

Categorie: Music Geplaatst op: 07 Oct, 2012
20121008-001022.jpg

Muziekstreamingdienst Spotify verkeert in zwaar financieel weer.
Dat blijkt uit de jaarcijfers van de populaire muziekdienst waarover het Amerikaanse financieel analysebureau PrivCo bericht.

Uit de cijfers blijkt dat Spotify in een vicieuze cirkel is terechtgekomen; hoe meer mensen gebruik maken van de dienst, hoe meer verlies het bedrijf lijdt.
In 2011 steeg de omzet weliswaar met 151 procent (tot 244 miljoen euro), maar het bedrijf leed ook 60 procent meer verlies.
Het totale verlies kwam vorig jaar uit op ruim 45 miljoen euro.

Volgens PrivCo komt dit doordat bijna al het geld dat binnenkomt rechtstreeks doorstroomt naar de platenmaatschappijen aan wie de royalty’s van de muziek moeten worden overgemaakt.
Van iedere dollar die Spotify verdient, is het 98 cent op deze manier meteen weer kwijt.
De overige 2 cent zijn bij lange na niet voldoende om alle overige kosten (waaronder de personeelskosten die met 137 procent stegen) te dekken.

Volgens Sam Hamadeh, CEO van PrivCo, laten de cijfers zien dat Spotify snel de strategie drastisch zal moeten omgooien, wil het bedrijf ooit winst kunnen maken.
Hamadeh is ervan overtuigd dat het huidige model, waarbij gebruikers een vast bedrag per maand betalen om alle mogelijke muziek te kunnen beluisteren, snel overboord moet.
‘Het huidige businessmodel van Spotify is onhoudbaar.’

Benieuwd met welke (ver)nieuwde businessmodellen Spotify gaat komen.
Het blijft een (onbegrijpelijke) moeilijke business, geld verdienen met een product waar iedereen toch een (emotionele) binding mee heeft.

Categorie├źn