Vandaag is het 20 jaar geleden dat het eerste SMS werd verstuurd!

Categorie: Mobile Geplaatst op: 03 Dec, 2012
sms20jaar

Vandaag is het 20 jaar geleden dat het eerste SMS werd verstuurd!

SMS is een afkorting voor Short Message Service. De eerste SMS werd op 3 december 1992 verzonden door de Brit Neil Papworth; hij sms’te ‘Happy Christmas’ naar Vodafone-directeur Richard Jarvis.

Deze eerste SMS werd niet met een mobieltje verstuurd, maar Papworth verstuurde de SMS over het Vodafone netwerk vanaf zijn PC. in 1984 werd het allereerste concept voor de SMS bedacht door een Finse techneut. Hij vroegt hier geen patent op aan, waardoor hij er niets mee verdiende. Het jaar daarop werd bedacht dat een SMS maximaal uit 160 tekens mag bestaan. Dit was volgens een communicatiedeskundige precies genoeg voor een gemiddelde zin of vraag.

20 jaar na de eerste SMS van Papworth is het gebruik van SMS nog steeds populair. Maar liefst 74 procent van de mobiele bellers maakt gebruik van SMS. In totaal zijn dat 2,4 miljard van de 3,3 miljard bellers die sms’en.

De concurrentie van de SMS is de laatste jaren toegenomen. Een grote concurrent is WhatsApp, die gratis berichtenuitwisseling mogelijk maakt. In Nederland passeerde in 2012 het gebruik van WhatsApp zelfs SMS. De verwachting is dat door het gebruik van dergelijke datadiensten het dataverkeer in 2016 vertienvoudigd is ten opzichte van 2010, wat nog verder ten koste zal gaan van SMS.